hónap designere - február 2012

 A hónap designere februárban: Juhos Janka 

 Egy év alatt három kollekciót is készített, és bár még csak az elején jár, Párizsban is kiállított és egy dél-afrikai designblog méltatta a munkáit. Juhos Janka az az ékszertervező, aki nem hord ékszereket. Szívesen vegyíti az anyagokat, színesfémből készült, geometrikus formákba öntött csodás karkötői akár Leia hercegnő karját is díszíthetnék. Már dolgozik az új kollekción, de hogy az a februári extra standra elkészül-e, az még számára is meglepetés.

 

Brand

JUJJ névre hallgat a márka, ami a Juhos Janka Jewellery rövidítése. Ékszerei Janka koncepciója szerint a tiszta és figyelemfelkeltő formatervezés jegyében születtek, hogy meghatározó színfoltjai legyenek az öltözködésnek. Legyen szó akár légiesen könnyed vagy határozott geometriájú ékszercsaládról, a finom nőiesség mindig kiemelkedő szerepet kap. A geometrikus formák biztonságot adnak neki: „Ezeket ismételni tudom, nem okoz gondot két ugyanolyan tárgyat csinálni. Ez nekem is, és a megrendelőnek is biztonságos.”

 Klasszikus anyagokat - mint színesfém, fa, csont, cérna - használ és ezeket kombinálja. „Az anyagtársítások izgalmassá teszik számomra a tárgyat, azáltal, hogy adott esetben összekeverednek azok tulajdonságai. Színesfémeket a méret és a mennyiség miatt használom, a természetes anyagokat pedig bőrbarát tulajdonságai miatt.”

 

Bio

Ő maga nem hord ékszereket, noha az elmúlt egy évtizedben valamennyi iskolájában velük foglalkozott: 2003 és 2005 között a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképzőiskola aranyműves szakán, majd jött a MOME. Itt végzett 2010-ben fémműves szakon, most ugyanott masterét csinálja. Az egyetemen sokat tanult Péter Vladimirtől és Bánfalvi Andrástól, de fő példaképnek a szüleit és a testvéreit tartja. Nekik köszönhető az is, hogy az ékszertervezést választotta hivatásul, apukája ugyanis szobrász, festő, anyukája pedig tojásdíszítő.

 

Kedvencek

Tithi Kutchamuch, Hanna Hedman, Alexander Blank, Katja Prins.

 

Büszkeségtábla

„Megtisztelő volt az Absolut Mode Edition kampányában dolgozni, vagy egy párizsi kiállításon részt venni. De az is nagy megtiszteltetés, ha egy megrendelő személyesen keres meg.” Készített ékszert Tomcsányi Dóri Color Projectébe, munkáit nemrég a Missmoss nevű dél-afrikai blog szemlézte.

 

Jövőkép

A diploma megszerzéséig folyamatosan bővíti kínálatát, most is egy új kollekción dolgozik. Amúgy sem tétlenkedik, egy év alatt három kollekciót készített, „ami kellő mennyiség a kezdeti próbálkozáshoz, hogy galériákkal vegyem fel a kapcsolatot.” Mire végez, egy karakteres és versenyképes márkát szeretne felépíteni. Fontosnak tartja az internetről beeső kuncsaftokat: „Fontos a Google-találatok száma, elvégre nem magamnak csinálom az ékszereket. Fontos, hogy akit érdekel a téma, találjon rá a munkáimra.” Szeretné külföldön is publikálni a munkáit.

 

Idézet tőle

”Hogy mit szeretek ebben? A visszajelzéseket, és tetszik az embereknek az, amit csinálok. Ezek mind azt tükrözik, hogy folytatnom kell, és ez motivál.”

 

Idézet róla

”Számára az ékszerei nem csupán kiegészítők és díszítő elemek, hanem beszédes információk, úgymond tükörképek arról a személyről, aki viseli őket, és egyben saját magáról is, hiszen minden egyes általa tervezett darab hangulatainak, és üzeneteinek tárgyiasított formája. Kétségtelenül egy olyan ember, aki szerelmes a munkájába, és élvezettel merül el minden momentumában, legyen az a tervezés felhevült fázisa, vagy a kivitelezés meditatív jellegű állapota.” Mashkulture

 

Web