A hónap designere 2017. szeptemberben az Alapdarab

Csányi Anna huszonkét évesen hozta létre élete első vállalkozását, s jó néhány éves divatipari tapasztalattal a háta mögött ma már saját ruhamárkát épít. A divattal autodidakta módon kezdett foglalkozni, de különleges érzékenységének, remek ízlésének és fáradhatatlan munkatempójának hála az Alapdarab szinte hírverés nélkül vált sokak kedvencévé. A trendekhez csak lazán illeszkedő, jellemzően természetes anyagokból készülő ruhákat kínáló brand erősségét a jól kombinálható, sokféleképpen variálható, különleges, de alapvetően egyszerű fazonok, a Pantone ajánlásait tudatosan használó merész  színválasztás, az átgondolt részletek, de spontán összhatás jellemzi. Anna számára a legfontosabb, hogy alkattól függetlenül minden nőnek megadja a vásárlás örömét, s a saját stílus megtalálásának felszabadító érzését.

 

Meglehetősen sokszor halljuk az alapdarab kifejezést. A te olvasatodban mit sugall a márkaneved?

Olyan holmikat, amelyek egyszerre az alapjai és kiegészítői egy ruhatárnak. Én a kevesebb több elvét követem. Nagyon tetszik, ha egy öltözékben egyetlen fókuszpont van, ami vonzza a tekintetet: lehet ez egy rafinált zseb, egy egy visszatérő hajtás, vagy éppen egy csomó, sőt akár egy ékszer is. Ha túl sok a látványos részlet, megoszlik a figyelem, míg egyetlen hangsúlyos apróság jóval többet mutat, és nekem sokat elárul el egy-egy ember stílusáról. Ha látom valakin, hogy figyel magára, átgondolt az öltözéke, látszik rajta, hogy fontos számára a divat, nem véletlenszerű az adott összeállítás, amit visel, azt nagyra értékelem.

 

A márkád egy meglehetősen határozott állásfoglalás a divatról. Neked milyen a viszonyod vele?

Körülbelül tíz éves koromig abszolút nem érdekelt a divat, annak ellenére sem, hogy anyukám nagyon adott magára, remek ízlése volt és szeretett is öltözködni. Kamaszkoromtól fogva ez aztán gyökeresen megváltozott, hatalmas gardróbom lett. Rengeteget vásároltam, pénz híján persze főként leárazásokon, és mert nagyon hamar meguntam egy-egy darabot. A kombinálásban rejlő lehetőség, a játék maga izgatott, az amikor egy olyan összeállítást találtam ki, amit korábban még nem viseltem. Akkor viszont arra még nem gondoltam, hogy valaha hivatásszerűen fogok ezzel foglalkozni.

 

Hogyan kerültél mégis később a divatvilág közelébe?

Egy barátnőmmel közösen indítottunk egy formaruhák tervezésére szakosodott vállalkozást, ahol a menedzsment oldaláról kapcsolódtam be a munkába. A formaruha-készítés egy meglehetősen speciális szelete a divattervezésnek, hiszen itt kizárólag olyan fazonokban lehet gondolkodni, amelyeket többféle alkatú nő visel majd, tehát egyformán mutatós alacsony és magas, vékony és picit ducibb alkatúakon is. Ez nem feltétlenül a legkreatívabb szegmense a szakmának, ugyanakkor komoly tudásra és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy ezek a darabok jól „működjenek”. Ez alatt az idő alatt hihetetlenül sokat tanultam a szakmáról. Az Alapdarab tulajdonképpen éppen abból a tervezési szituációból indult ki, hogy sok nő számára a nem sztenderd konfekcióméret miatt egyáltalán nem öröm, sőt nehézséget okoz a vásárlás. Én ezen szeretnék változtatni.

 

Milyen szellemiség mentén dolgozol?

Ezek a ruhák szabadságot adnak: nem feszengsz bennük,  szabadon variálhatod a meglévő ruháiddal. Az Alapdarab nem követi szolgai módon a trendeket, annak ellenére, hogy persze figyelem merre tart a divatipar. Intuitívan működöm, és inkább arra törekszem, hogy aki a ruháimat viseli az jól érezze magát bennük. Minden nő szép, még akkor is, ha nem tökéletes, és itt-ott el szeretne takarni valamit. A szépség szerintem egyáltalán nem alkatfüggő, én arra bíztatok mindenkit, hogy találja meg azt, ami benne szép, és merje is hangsúlyozni. Alapvetően lezser és sportosan elegáns darabokat tervezek, jellemzően minimál dolgokat, amelyeknél nem hangsúlyos a derék és a csípő. Ez most amúgy is benne van a levegőben, de lényegesnek tartom, hogy megőrizzük a nőiességünket is. Nagyon tetszenek a testet követő kontúrok, és szeretném a feminin vonalat is tovább vinni, fejleszteni.

 

Mesélj egy kicsit a ruhákról is!

Kizárólag kis szériákban gondolkodom, nem is készítek kollekciókat. Nem dolgozom egy teljes évszakra előre, inkább egy szezonon belül többször jelentkezem újdonságokkal. Egyszerre kis mennyiségű anyagot rendelek, és rendszerint a matéria indítja el a tervezési folyamatot.

Szeretem a többféleképpen hordható rafinált ruhákat, azokat a felsőket, amelyeknek nincs egyértelműen eleje és háta, így kedved szerint eldöntheted, hogy éppen hogyan veszed fel. Most például éppen egy olyan ruhán dolgozom, ami minden alkaton és minden méretben jól mutat, és legalább 5-6 féle módon viselheted majd. Még néhány apró részlet nem megoldott, de a fejemben már teljesen készen van, és remélem a valóságban legalább olyan szuper lesz, mint ahogy elképzeltem.

 

Mivel készülsz a WAMP-ra?

Kora őszi holmikat viszek a vásárra, sok-sok felsőt és ruhát, készülök egy új fazonú nadrággal, és lesz egy klassz ingruha is.

 

 

Partnereink