A hónap designere 2017. augusztusban Ilyés Juli

Lételeme a kreativitás, az alkotás, s legyen szó bármilyen feladatról, hatalmas lelkesedéssel és energiával veti bele magát a munkába. Márkája hihetetlen rövid idő alatt lett népszerű a hazai tervezésű ékszerekért rajongók körében, ami nem is csoda, hiszen karakteres, mégis finom és elegáns ékszerei bármilyen öltözéket egyedivé tesznek. A tervezővel ­és kislányával, egy forró nyári délelőtt beszélgettünk.

 

Mikor kezdtél ékszereket tervezni?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2009-ben végeztem el a grafika, majd 2010-ben a tanár szakot. A pályámat alkalmazott grafikusként kezdtem, de már egy nagyon rövid, alig fél éves ügynökségi munka közben úgy éreztem, hogy kreatívabb, kevésbé alkalmazott feladatokra vágyom, alkotni szeretnék. Visszatértem a mesék világához illusztrátorként, amiben otthonosan éreztem magam, és meg is jelent a Kossuth-Naphegy Kiadó gondozásában két általam festett mesekönyv. Azonban számomra egyre világosabbá vált, hogy bármennyire is szeretem az alkotásnak ezt az ágát, nem fogja biztosítani a megélhetésemet. Döntenem kellett.  Előzményként már az egyetem alatt is készítettem ékszereket, ugyan csak hobbi szinten. Sokat kísérleteztem különféle anyagokkal: bőrrel, a tengerparton gyűjtögetett üvegdarabokkal, gyöngyökkel, sőt még PET palackokkal is. 2014-ben mutatkoztam be először a WAMP-on, kezdetben illusztrátorként. 2015-ben határozottan körvonalazódott, (magamban ezt Villanásnak nevezem) hogy szeretnék visszatérni az ékszerek közé, és felderíteni, kitapasztalni azt, hogy ezen a területen mire vagyok képes, tudok-e újszerűt, izgalmasat mutatni. 2011-ben már regisztráltam a WAMP-ra, de csupán 2015-ben mutatkoztam be az ékszermárkámmal.

 

Részt vettél valamilyen speciális képzésen?

Tulajdonképpen autodidaktaként vágtam bele a dologba. Mindössze egyetlen workshopon vettem részt az Ékezet Galéria ötvös lányainak vezetésével. Másfél éve hoztam létre a márkát, azóta nagyon tudatosan fejlesztem magam. Sokat olvasok, kutatok, bújom a netes tutoriálokat, sőt részt vettem a WAMP tervezőknek szervezett márkaépítési kurzusán is, ahol Madár Andristól és Panyi Zsuzsitól nagyon sokat tanultam. Nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást és az önmenedzselést, hiszen az egyetemen nem próbáltuk ki magunkat életszerű helyzetekben, mindent élesben kellett később megtapasztalnunk. Van egyébként marketing végzettségem is, és nemrég beadtam a jelentkezésemet a Kisképző  két éves ötvös képzésére. Még nem tudom, felvettek-e, de nagyon bízom benne.

 

Nagyon rövid idő alatt lettek népszerűek az ékszereid. Mit gondolsz, mi az oka a sikernek?

Nagyon megszerettem ezt a területet, és valóban  nagyon sok sikerélményem volt, pozitív visszacsatolást kaptam a vevőktől és a szakmából egyaránt. A vásárlóim közül sokan tevékenykednek vizuális, kreatív területen, sok köztük a művész is. Az is egyfajta megerősítés, hogy ők értik és értékelik azt, amit csinálok. Nagyon büszke vagyok például arra, hogy nemrég egyedüli magyarként meghívtak egy berlini ékszergalériába, ahol hat hónapon keresztül szerepelhetek majd.

 

Hogyan tudod tartani ezt a tempót?

A márka egyelőre még egy egyszemélyes vállalkozás. Az ékszerek készítése, az anyagbeszerzés mellett én foglalkozom az értékesítéssel, én tervezem az arculatot, a csomagolást, és én gondozom közösségimédia-felületeket is. Az elmúlt évben nagyjából százféle ékszert készítettem, de tele van a fejem ötletekkel.

 

Alapvetően minimalista formákkal dolgozol, de az ékszereidet mégsem mondanám visszafogottnak. Te magad hogyan definiálod a stílusod?

Alapvetően az egyensúlyra törekszem. Igyekszem olyan darabokat tervezni, amelyeknél hol a szín, hol a minta, hol maga a forma hangsúlyos, de egyik sem megy a másik rovására. Figyelek arra, hogy az ékszerek jól mutassanak sokféle öltözékkel, illeszkedjenek a test arányaihoz, kényelmesek és mutatósak legyenek, de ne legyenek tolakodók. Valóban szeretem az egyszerű, letisztult formákat, és különösen vonzanak a monokróm dolgok. Az egyszerűségben, a finomságban, a szép arányokban, a jól eltalált színpalettában hiszek, ugyanakkor egy ékszer legyen bátor és extravagáns!

 

Jellemző rád a matt ezüst használata. Milyen anyagokkal dolgozol még szívesen?

Elsősorban alumíniummal és sárgarézzel dolgozom, de később szeretnék aranyozott darabokat is készíteni. Sokszor használok egy speciális festéket is, amelyet ráégetek az alapra. Ez nagyon szép matt felületet ad, nem fakul, nem kopik és nem színeződik el.  Nemrég pedig vásároltam plexit, és felfedeztem néhány csodaszép műbőrt is, de ezekkel egyelőre még csak kísérletezem. Nem kizárt, hogy a jövőben készítek majd még nőiesebb, elegánsabb, kifinomult darabokat is...

 

Melyek a kedvenc saját ékszereid?

Mindegyik sorozatot másért szeretem. A JuliOre-t például egy gyermekkori emlékem ihlette. Órákig játszottam az akkoriban kapható csavart csíkos mintájú golyókkal, s ezt az élményt szerettem volna ékszer formájában is feleleveníteni.  A Vario sorozat alapvetően a variálhatóságra és az asszimetriára épít, az EB VARIO-t egy vevőm ihlette, aki egy fél pár fülbevalóra vágyott csupán. Éppen ezért lett ennek a szériának az alapja az asszimmetria, s azoknak ajánlom, akik merészebbek, nem ijednek meg attól, ha egy fülbevaló két darabja nem egyforma. Sőt. A SAGA örök kedvenc marad, mert vele sikerült egy végtelen történetet megteremtenem.

 

Mivel készülsz a WAMP-ra, milyen terveid vannak?

Természetesen sok-sok ékszerrel várok majd mindenkit, s úgy tervezem, hogy ezen a vasárnapon debütál majd az a vadonatúj installáció, amit egy volt iskolatársam Mindák Gergő, egy díszlettervező tervezett kifejezetten az ékszereim bemutatására. Mindössze 3 mondatban összefoglaltam Gergőnek a lényeget, hogy mit szeretnék viszont látni, és pontosan azt kaptam ami 100 %-osan a munkáimon keresztül engem tükröz. Nekem nagyon tetszik, remélem a vevőim is értékelni fogják!

Partnereink