A hónap designere szeptemberben Soie Essentielle

A színek bűvöletében  - Soie Essentielle

Farkas Eszter fiatal márkája alig több, mint egy éve létezik, ám a csodás színkombinációkkal hódító ékszereinek már most nagyon komoly rajongótábora van. Mindössze hat éve foglalkozik ékszerkészítéssel, főként szalagokkal, zsinórokkal, fonalakkal dolgozik. Rajong a színekért, s munkái minden esetben ösztönös módon készülő, egyedi kreációk. A Soie Essentielle ékszerek olykor feltűnőek, máskor visszafogottak, de mindig elegánsak, s a leghétköznapibb szettet is egyedivé, stílusossá teszik. A népszerű Wawe kollekció néhány darabját például kövek, kristályok és speciális fém kiegészítők teszik még ellenállhatatlanabbá, a Nomad sorozat pedig a törzsi kézműves technikák ihletésére készült.

 

Jelenleg min dolgozol?

Amilyen langyos volt a nyári időjárás, olyan könnyedén búcsúzom is tőle, és izgatottan várom a parázsló őszi világot, színeit, hangulatát. Tőlem szokatlan módon, a szeptemberi melankólia helyett energikus színösszeállításokat, vibráló kontrasztokat hoz az új szezon. Ezen kívül nagyon igyekszem az új nomád stílusú wave kollekció teljes palettájának elkészítésén, ami anyaghasználatában, hangulatában egy új irány az ékszereim között. Az egyik partnerüzlet felkérésére egy állandó esküvői kollekció megalkotásán is dolgozom, természetesen egy öltözéktervezővel karöltve.

 

Kik a példaképeid?

Kiragadni nem tudok senkit sem, de leginkább a megszállott, fanatikus embertípus érdekel a munka területén, függetlenül attól, hogy alkotó-e vagy sem. Azok érdekesek számomra akinek a tevékenységét figyeled, és azt érzed, hogy végtelenül szenvedélyesen dolgoznak, fáradhatatlanok, megtörhetetlenek.

 

Milyen sikereket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?

Minden egyes vásárlás, megrendelés siker. Köszönet érte, hiszen rengeteg van. Alig győzöm, de nap, mint nap boldoggá tesz az az állandó és folyamatos visszaigazolás, hogy amit csinálok, az ennyi embernek okoz örömet.

Siker, mikor megkeresések érkeznek külföldi dizájnvásárok, divatesemények szervezőitől. Amiért nagyon szorítok, hogy hosszú távon működjön, az pedig az, hogy egyre több vidéki nagyvárosból kapok érdeklődő e-mailt, telefonhívást, hogy hogyan válhat valakiből viszonteladó partner. Nagyon szeretném, hogy a vidéki közönségnek is legyen lehetősége élőben találkozni egy szépen összeállított kínálattal, ahogy Budapesten ez már adott, és jól működik.

A legszemélyesebb sikerélmény, ami annyira meghatott, hogy a három órás hazautat szótlanul tettem meg, miután átéltem: nyáron tartottam az első workshopot, amire rengetegen jelentkeztek. Kicsit túlbecsültem a kapacitásomat, a kezdések időpontjai csúsztak, futkostam egyik résztvevőtől a másikig. Káosz volt a javából, ennek ellenére a lányok élvezték, lelkesen csinálták, látszott az öröm és büszkeség az arcukon.

 

Mi inspirál?

Leginkább a hangulatomból merítek, a színekkel fejezem ki magam. Annyi mindent el lehet mondani velük. Benyomások, érzések kapnak fizikai formát. Amikor vágyunk valamire, valahová, vagy változást élünk meg; meglepetés, öröm, csalódás, szomorúság vagy éppen düh – ezeket mind-mind tovább viszem az egyes ékszerekbe. Annak egy részlete, vagy egésze szinte minden esetben egy lelki tükör.

 

Hogyan jellemeznéd magad tervezőként?

Nos, nem túl tudatosnak. (nevet)  Kemény munkával telt az elmúlt két év, de ajándékként élem meg ezt a folyamatot, a márka megszületésétől mostanáig. Könnyed szabadság az, hogy úgy alkothattam, hogy az ékszerek nem kifejezetten érzékenyek a szezonváltásokra és a trendek alakulására. Állandó örömforrás az alkotás, folyamatos motiváció az, hogy szünet nélkül csinálhatom, nincs pihenés.  Ilyen körülmények között olyan könnyedén születik meg egy-egy új elképzelés, ötlet, és ezt még egy jó darabig szeretném kiélvezni. Majd utána leszek tervező!

 

Kiknek készülnek a tárgyaid?

Ahogy egyre több vásárlómmal találkozom személyesen, rájövök, hogy színmániás, színfüggő, színszomjazó kis közösséget alkotunk, kortól, habitustól, mindentől függetlenül. Olyan vásárlókört szeretnék, de nem is fogalmaztam helyesen, olyan vásárlóim vannak, akik előnyben részesítik az egyediséget, akik elfogadják és talán szeretik is a „csapongásomat” visszafogott és feltűnő ékszer között, akik a vásárlással nem csupán az anyagot és a kivitelezést értékelik, hanem az ötletet, a kreatív gondolkodást, az ékszerbe szőtt kis személyiségmorzsákat.

 

Ha kifognád az aranyhalat, milyen munkát kérnél tőle?

Aranyhal szeretnék lenni, határtalanul teljesíteni kívánságokat, az volna a jó! Na jó, vicc…

Azt mondanám, ne változtassunk semmin!

 

Hogyan látod a márkád 5 év múlva?

Már akkor is elégedett lennék, ha annyi örömet adna, amennyit most. Szeretném, ha minél több, a márka menedzselésével kapcsolatos tennivalót ki tudnék/mernék adni a kezemből, ami jelenleg nagyon sok időt és energiát vesz el a konkrét alkotástól. Nem mondom, hogy nem élvezem, de az egyszemélyes, vagyis már kétszemélyes márkából szeretnék egy eredményesen és szuperjól működő kollektívát kialakítani, ahol mindenki a maga területének a mestere.

 

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

A saját webshopomban, Budapesten a wonderLAB, a Laoni, a Link Designtér és a Fashion & Value üzletekben, Németországban pedig Qloons stuttgarti boltjában.

 

www.soie.hu

Partnereink