A hónap designere 2014. májusban Róth Anikó

Papírmesék – Róth Anikó

Bájos életképek Budapestről és más metropoliszokról, finom humorral átszőtt erdőlakók, hónapokat megjelenítő tündérek. Hasonló karakterű, részletgazdag akvarell sorozatok, amelyek noteszek borítóján, képeslapokon, mobiltelefonok hátlapján, s újabban kedves táskák dekorációjaként bűvölnek el bennünket. A varázslatos, sehol sem volt mesevilág megteremtője az amúgy szenvedélyes napló- és képeslapgyűjtő, mindig mosolygós Róth Anikó.

Anikó 1999-ben tűzzománcozott dísztárgykészítőként végzett,  s csupán ezt követően kezdett egyedi grafikákat készíteni. Jellegzetes grafikái mindennapi tárgyakat díszítenek, ám a tervező nem csupán a kedves rajzokért felel, de a teljes gyártjási folyamatot felügyeli, gondosan ügyelve a minőségre, s az olyan apróságnak tűnő részletekre, mint a csomagolás. Talán éppen ez a gondosság teszi olyan szerethetővé ezeket a holmikat.

Termékei mellett önálló grafikákat, reklámgrafikákat és gyermekkönyv-illusztrációkat is készít, sőt ezeket egy-egy kiállítás keretében rendszeresen be is mutatja a nagyközönségnek. A májusi WAMP-on debütál a márka legújabb kollekciója, az élénk színekben ragyogó váll- és övtáskasorozat. Vigyázat, erős érzelmeket kiváltó, addiktív darabok következnek.

 

Jelenleg min dolgozol?

Egy amerikai ügynökség számára tervezek egy honlaphoz grafikát. A téma igen közel áll hozzám, hiszen egy városról kell festenem, miközben nagyon fura, hogy úgy kell elkapnom az adott környék – Washington – hangulatát, hogy soha sem jártam ott, csak fotókról ismerem. Fura, ugyanakkor érdekes és összetett feladat.

 

Kik a példaképeid?

Főleg női példaképeim vannak, kettő közülük már évek óta ott van a toplistámon, míg a mellettük lévők folyamatosan cserélődnek. Két illusztrátor "kolléga": Rebeca Deutremmer és Camille Rose Garcia.

 

Milyen sikereket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?

Tudom, ez közhely, de a vásárlók visszajelzése, lelkesedése összességében nagyon inspiráló. Persze vannak „nagy” projektek, amelyek szakmailag mindenképp említésre érdemesek, és büszke is vagyok rájuk. Az első talán ezek közül a Christian Lacroix divatház, amelynek férfipóló-designt terveztem egy pár évvel ezelőtt.

Aztán arra is nagyon büszke vagyok hogy a honlapom kétszer is a nap site-ja lett az fwa-n (www.thefwa.com). Ez egy gyűjtőoldal, ahova a világ minden tájáról neveznek be site-okat a készítők. Manapság már igen nehéz bekerülniük olyan kis stúdióknak vagy szabadúszóknak, mint mi vagyunk Tamással (a férjemmel együtt találtuk ki a honlapjaimat, ő végezte a kivitelezést is). Végül, de nem utolsósorban, egy magyar munkát is kiemelnék: tavaly egy országos kampányban  vehettem részt, mint grafikus. Egy reumás betegségre próbáltuk felhívni a figyelmet, az én feladatom a kampány alapját jelentő kép megfestése volt, amellyel  egy országjáró kampány keretében közös festésre buzdították a betegeket és  a nem betegeket egyaránt. A képet az országjárás után, részletekből rakták össze egy hatalmas képeslappá, amivel egy Guinness rekordot is sikerült megdönteni. A projekt végül olyan sikeres lett, hogy esélyes egy nemzetközi pr-verseny díjára is (a Holmes Report kommunikációs szaklap alapította Sabre-díjra).

 

Mi inspirál?

Bármi.  Komolyan.

 

Hogyan jellemeznéd magad tervezőként?

Ez a kérdés kifogott rajtam...még gondolkodnom kell valami jó kis válaszon.

 

Kiknek készülnek a tárgyaid?

A tárgyaim többségében papír alapúak (képeslapok, naplók, naptárak, nyomatok, kitűzők). Mindegyiknek meghatározó eleme az általam festett grafika. Az a tapasztalatom hogy leginkább olyan nők a vásárlóim, akiknek fontos a mindennapokba becsempészni egy kis színt, de teljesen lenyűgöz, amikor pasik vannak oda a munkáimért, ez mindig külön megtisztelő. Ők leginkább a humort szeretik a képeimben.

 

Ha kifognád az aranyhalat, milyen munkát kérnél tőle?

Nem tudom, nincsen álom munkám. Nem panaszkodhatom, hiszen az élet eddig is mindig hozott nekem jó megrendeléseket mindenféle könyöklés, nyomulás nélkül. Ha ez így marad, már elégedett vagyok.

 

Hogyan látod a márkád 5 év múlva?

Ide most kéne egy jó kis üzleti tervet rittyentenem röviden, velősen. Nincs és soha nem volt igazán körvonalazódott tervem. Mindig próbáltam a lehetőségekhez és a képességeimhez igazodni úgy, hogy nagyjából naprakész legyen, amit csinálok. Jó lenne egy kis bolt valahol itt Budapesten, egy kis ékszerdoboz. Szeretnék a márkámmal nyitni az európai piacra, ezzel már próbálkozom egy ideje. Mostanság rengeteg új termékötletem van, remélem egy részüket sikerül majd megvalósítani. Mivel a papír alapú tárgyak a mobil eszközök térhódításával kezdenek kiszorulni a piacról, én is szeretnék más típusú tárgyakat tervezni.

 

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Budapesten több üzletben is jelen vagyok a munkáimmal, s persze rendszeresen ott vagyok a WAMP-on is.

www.rothaniko.com vagy www.designbyrothaniko.com

 

 

Partnereink