A hónap designere 2014. áprilisban az EOSinE

A hajnal istennője – Bozsik Szilvia/EOSinE

 

Egy márkanév akkor igazán jó, ha informatív, sokat elárul a tervezőről, magáról a termékről, és nem utolsó sorban jó hangzású, könnyen megjegyezhető. Bozsik Szilvia márkája igazán ilyen. Az eozin egy - a jellemzően a pécsi Zsolnay gyárban használt - fémes fényű máz neve, amelyet a 19. század végén maga Zsolnay Vilmos adott ennek a speciális technikával készülő, több rétegben felkerülő anyagkombinációnak és felületkezelési eljárásnak. Az eozin névadója pedig Eosine, a legszebb fényekkel bíró napszak védelmezője a hajnal istennője. 

Ennek a színét a fényviszonyoktól függően változtató máznak a varázslatos karaktere ihlette az  EOSinE-t, amely a több évszázados mesterségbeli tudást, különleges technikát helyezi új és korszerű kontextusba, ülteti át a divat nyelvére. A Bozsik Szilvi tervezte táskák és ékszerek alapanyaga egy speciális nyomási eljárással készülő lakkozott felületű bőr, amely jellegében igencsak hasonlít a neves kerámiagyárban készült tárgyakhoz. Az EOSinE darabok folyamatosan változó színüket nem magának a festéknek, hanem a lakkrétegen megjelenő fénytörésnek, s a fény interferenciájának köszönhetik.

Az EOSinE tárgyak különleges dekorativitásuknak és egyediségüknek köszönhetően igen rövid idő alatt népszerűek lettek, s egyedi színfoltot jelentenek a hazai divatpalettán.

Az április 27-i WAMP vásáron nem csupán az új ékszer- és táskakollekció mutatkozik be, de gyönyörű bőrszandálok is kaphatók lesznek.

 

 

Jelenleg min dolgozol?

A tavaszi/nyári kollekció kivitelezése zajlik, amely az április 27-i WAMP-on debütál, s ezzel párhuzamosan egy saját showroom megnyitásán is is dolgozom.

 

Ki, kik a példaképeid?

A tanáraim. Az egyetemi éveim alatt Polgár Csabától és Deés Enikőtől tanulhattam, s a mai napig gyakran ezekből az élményekből építkezem. Sokat segített, hogy nem akartak megváltoztatni, támogatták a kísérletezésemet, ötleteimet.

 

Milyen sikereket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?

A  tavalyi Gombold újra! pályázaton döntősként két különdíjat nyertem.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy szinte minden nap érdeklődik a munkáim iránt valaki, és számos megkeresést kapok külföldről is.

 

Mi inspirál?

Bármi képes inspirálni, sokszor a villamoson vagy a metrón jutnak eszemben újabb színkombinációk vagy nyomási eljárások. A munkám miatt sokat utazom külföldre, úgy gondolom, hogy egy alkotó ember számára a környezetváltozás, a megszokott keretektől való elrugaszkodás az egyik leginspirálóbb dolog.

 

Hogyan jellemeznéd magad tervezőként?

Expresszív, progresszív, kísérletező.

Rengeteget foglalkozom anyagmanipulációkkal és különféle nyomási technológiákkal. Imádom feszegetni a különféle anyagok határait, egy-egy kudarcba fulladt anyagkísérletből is rengeteget lehet tanulni.

 

Kinek készülnek a tárgyaid?

Olyan nőknek, akik kedvelik a hangsúlyos kiegészítőket, fontos számukra az egyediség és a dekorativitás.


Ha kifognád az aranyhalat, milyen munkát kérnél tőle?

Tökéletesen elégedett vagyok a munkámmal, csak annyit kérnék, hogy egy picit több időm jusson magára az alkotásra.

 
Hogyan látod magad öt év múlva?

Úgy gondolom tapasztaltabb és rutinosabb tervező leszek.

 

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Természetesen a WAMP-on, és a nyár folyamán több hasonló rendezvényen veszek majd részt Csehországban, Ausztriában és Németországban.

Májustól a tervek szerint már az interneten is elérhetőek lesznek a munkáim.

 

 

 

Partnereink