A hónap designere 2013. szeptemberben az Artista

Magyarország egyik megkerülhetetlen divatmárkája az Artista. A csapat, Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin közel 18 éve dolgozik együtt, s a márka ma már nem csupán szuper feminin, mégis hordható ruhákról, de az azonnal felismerhető Artista táskákról is jól ismert.  Az évente két vadonatúj kollekcióval jelentkező csapatra a klasszikus szabásvonalak és megoldások újraértelmezése, a meglepő részletek és a különleges anyaghasználat, anyagtársítás jellemző. Munkáik ma már nem csupán Bécsben, de a Távol-Keleten is megvásárolhatók, s legújabb, 2013-2014 őszi-téli kollekciójukkal az október 13-i WAMP-on találkozhat először a hazai közönség.

 

Jelenleg min dolgoztok?

Ezekben a napokban, alig néhány nappal a bécsi divathét (Vienna Fashion Week) után mutatjuk be először itthon a legújabb 2013-14-es kollekciónkat. Ebben a szezonban is meghatározóak lesznek a klasszikus szabásvonalak, meglepő, olykor szokatlan részletekkel gazdagítva.  A hagyományos funkciók szétbontásával és újragondolásával hoztunk létre sokféleképpen variálható, sokarcú darabokat. A dimenziókkal való játék a ruhák szabásában és a mintákban egyaránt megjelenik, sok modellen találkozhatunk a meghatározó feketét kiegészítő „fényes”, erőteljes színekkel, printelt mintákkal. A kiegészítőket minden évben más-más képzőművész alkotásainak felhasználásával tervezzük meg, idén Sophie Magalashvili munkáit használtuk fel.

 

Kik a példaképeitek?

Ha egyet kellene kiemelni, akkor Yamamoto lenne az, akinek nem csak a munkái, hanem a tervezői szellemisége is nagyon közel áll hozzánk.

 

Milyen sikereket értetek el eddig? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Húsz év alatt már sok minden történt…

Az utóbbiak közül, talán amikre büszkék lehetünk, hogy háromszor is részt vehettünk - nagy sikerrel - a tokiói Weareurope Fashion Days-en, ahol európai tervezőket mutatnak be a japán szakmai közönségnek és egyébként csak pályázat útján lehet kijutni.

Nemrégiben felkért minket a bécsi Leopold Múzeum, hogy Egon Schiele és Gustav Klimt motívumokkal tervezzünk ruhákat és kiegészítőket. Ezeket már meg lehet vásárolni a Museumsquartier-beli intézmény saját shopjában, sőt ezek a darabok a hazai Schiele-kiállítás kapcsán Budapestre is eljutottak.

Büszkék vagyunk arra, hogy már az első Vienna Fashion Week-en is meghívott tervezőként vehettünk részt, és azóta is rendszeresen tartunk bemutatót, és arra is, hogy Bécsben a Young European Fashion Summit-on a 25 európai tervező között mi képviseltük Magyarországot. 

Az inkább vicces volt, amikor Párizsban a Who is next vásáron egy kuvaiti bolttulajdonos a jövő téli kollekciónkból rendelt, de a szállítást most nyár elejére kérte.

Az is nagyon fontos és jó, amikor látjuk, hogy mennyire boldog, aki viseli a ruhánkat vagy táskánkat.

Az is szuper, hogy ennyi ideje vagyunk és működünk, itthon is és a bécsi boltunkban is, meg még sok helyen a világban.

 

Mi inspirál benneteket?

Nagyon sok minden: egy érdekes helyzet, egy izgalmas tér, egy remek fotó éppúgy, mint egy jól eltalált öltözék vagy ruhadarab, de a legérdekesebb mindig a történet, amit elmesélnek, a hangulat, amit sugallnak. Szintén nagyon fontos forrás az építész és képzőművész barátokkal folyó közös munka is, és persze a távol-keleti útjaink is nagyon inspirálóan hatnak ránk.

 

Hogyan jellemeznétek magatokat tervezőként?

Rutinos

 

Kiknek készülnek a kollekciók?

Az újdonságra és vagány megjelenésre nyitott nők a célközönségünk, kortól függetlenül.

 

Ha kifognátok az aranyhalat, milyen munkát kérnétek tőle?

A szezonális kollekcióinkból nagy-nagy konkrét megrendeléseket szeretnénk. Olyan nagyot, hogy  a WAMP-ra és az osztrák és más nemzetközi vásárokra csak hobbiból menjünk, amikor épp kedvünk tartja. 

Hogyan látjátok magatokat és a márkát 5 év múlva?

További partnereket szeretnénk találni a Távol-Keleten. Szívesen dolgoznánk fiatal tervezőkkel együttműködve, és sok színházi produkcióban dolgozva.

 

Hol találkozhatunk a munkáitokkal?

Az első üzletünket 1994-ben nyitottuk a Petőfi Sándor utcában, azután a Párizsi utcában működtettünk kávézóval kibővített showroomot. Kilenc éve alkotunk és tartunk fent szalont a Múzeumkert mellett, egy gyönyörű nagypolgári lakásban, a Puskin utcában, és szinte majdnem minden WAMP vásáron is ott vagyunk.

 

 

Partnereink