a hónap designere 2012 márciusban

A hónap designere márciusban Ducsai Judit

Szereti, ha munkáit minden nap használják és ha szembejönnek a villamoson. Klocc táskakollekciója 2011-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájának különdíját, alakítható táskáját külföldi design magazin szemlézte. Ducsai Judit textiltervező 2008-tól rendszeres résztvevője a WAMP-nak, a márciusi extrastandra legújabb Twins táska modelleivel készül, melyeket aznap 10%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni és előrendelni.

Brand
Ducsai Judit mostanában főleg táskákat és öltözék-kiegészítőket tervez és készít Váci úti műhelyében nők és férfiak részére. Mindennapi használatra szánt darabokban gondolkodik, mert hisz benne, hogy kedvenc tárgyaink akkor okoznak igazán örömöt, ha rendszeresen használják őket. Kínálatában dominálnak a kisszériás darabok, amiket hangsúlyozottan nem egy szezonra szán, de szívesen teljesít egyedi megrendeléseket is.

Egyik legismertebb munkája a diplomakollekcióként készült „Klocc”, ami voltaképp egy táskakollekció, amely organikus formaalakítással jött létre filcből.  „Szabás nélküli formaképzésre és merevítés nélküli formatartásra fókuszál, amit a filc sokoldalú tulajdonsága tesz lehetővé.”

Tervezés során sokszor az anyagból inspirálódik: „A textil mintázata illetve a bőr változatos struktúrája és felhasználási módja az, ami beindít. A formán, az alapanyagon túl nekem a funkció a fontos, aminek meg kell felelni.”

Munkáival rendszeresen megfordul külföldi designvásárokon, kiállításokon is: volt már Brüsszelben, Olaszországban, Lengyelországban; idén májusban Londonba  készül.

Bio
Már az egyetem előtt művészeti szakiskolában tanult, így bőrszakosként egyenes út vezetett a MOME textiltervező szakára, ahol a bőrműhely illatát  szerette a legjobban. 2010-ben végzett bőrösként; további tapasztalatokat Prágában (Academy of Art, Architecture and Design - Fashion and Footwear Design) szerzett egy három hónapos Erasmus ösztöndíj alatt, amit megtoldott a Mandarina Duck sárvári gyárában eltöltött szakmai gyakorlattal. „Élmény volt látni egy-egy munkafolyamatot, illetve a szervezett, minden részletéig kiforrott technológiát”.

Kedvencek
Inkább kedvenc termékei vannak, mint tervezői.  Nagyon szereti a Mandarina Duck-táskákat, magyar tervezők közül pedig a MeiKawát, akitől szívesen látna női kollekciót is.

Visszajelzés
”Azt élvezem igazán, ha a vásárlók személyes tapasztalataik alapján keresnek meg észrevételükkel, és annak örülök leginkább, ha egy általam tervezett táskával a kezükben látom az embereket pl. a metrón, villamoson. Ez nagyon jó érzés.”

Büszkeségtábla
Klocc táskakollekciója 2011-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájának különdíját
Ugyanebben az évben jelöltek a hg.hu Design Awardra.

Idézet tőle
”Egy új kollekció, egy külföldi megjelenés, egyedi megrendelés, egy olyan visszajelzés, ami miatt tudom, hogy ezt kell csinálnom - ezek motiválnak.”

Idézet róla
”Ducsai Judit táskái és kiegészítői egyedi formaviláguk és finom, részletgazdag kidolgozásuk mellett a praktikus variálhatóság erényeivel is bírnak”Stilblog

 

Inspiráció 
Egy bútor, egy használati tárgy is tud inspirálni, de akár különféle faktúrák, olyan szerkezeti elemek, amiket én rögtön átültetek  egy másik tárgy pl. egy táska fogójába. Nagyon szeretem a sallangmentes tárgyakat, melyek az egyszerűség erejével hatnak,  és azokat amik mosolyt csalnak az arcomra.”

Jövőkép
A közeljövőben egy Londoni kiállítás-vásárra készül illetve beindítja oldalán a webshopját. Pár év múlva szeretne majd egy saját showroomot és szívesen gondolkodna együtt egy ruhatervezővel közös kollekcióról.

A designon túl
Külföldi blogokon elmélyülni és kedves, nyugis helyeket felkutatni a városban – ezt csinálja legszívesebben, ha éppen nem dolgozik.

Web
/www.ducsaijudit.hu/

 

 

 

Partnereink