A hónap designere 2011 decemberben: MeiKawa

A hónap designere decemberben: Kasza Emese - MeiKawa

Férfiaknak tervez hordható, de trükkös szabású ruhákat. Meggyőződése, hogy az építészet és az öltözéktervezés bizonyos szinten rokonszakmák: a ruha = hordható építészet. Körülbelül egy éve wampol, és bár saját márkája, a Mei Kawa alig múlt egy éves, már Berlin és London is érdeklődött. A hónap designerének járó extrastanon bárki meggyőződhet róla, hogy joggal. 

Brand
2006-ban a Hepp csoporttal kezdte tervezői pályáját. Saját márkája, a Mei Kawa 2010 őszén indult, aminek tervét már régóta érlelte. A saját nevét nem érezte elég „márkaképesnek”, ezért olyan nevet keresett, ami jellemzi, így alakult ki neve betűiből kirakott játékos szóösszetételként a Mei Kawa márkanév. Ez egyszerre utal a keményebb hangzású "Kawa" által a férfi, és a lágyabb csengésű "Meika" által a női vonalra. Miután eldöntötte a márkanevet, kiderült, hogy a szónak jelentése is van: „A Mei Kawa szingapúri – mandarin nyelven azt jelenti, ne sírj utánam többé“.

Egyelőre csak férfiaknak készít ruhákat, de tervei szerint idővel nőknek is fog tervezni. Férfiaknak jelmezt vagy utcai viseletet korábban is gyakran tervezett, aztán tudatosan is elkezdett foglalkozni a témával. Rájött, hogy férfiak szinte csak tömeggyártásban készült konfekció-ruhákból tudnak válogatni, bár lenne igényük másra is. Ezért szokatlan szabászati megoldásokkal, természetes anyagokkal nekik készít kényelmes ruhákat. A ruhák tesztelését különböző területről érkező, eltérő fizikumú férfiakon végzi; azt vizsgálgatja, hogyan érzik magukat a ruhában, hogyan viselkednek bennük, és mindezt aztán beépíti a tervezésbe. A FLATLAB nevű lakásműhely tagja, mely hat fiatal tervező közös alkotótere és bemutatóterme; munkái iránt Berlinből és Londonból is érdeklődtek.

Bio
Fiatalkorától érdekelték a ruhák, ami kitartott az egyetemig: a MOME öltözéktervező szakán diplomázott 2006-ban Kisfaludy Márta évfolyamában, előtte 2005-ben Barcelonában eltöltött egy vándorfélévet kötőszakon (Escola Superior de Disseny). Egyetemi tanulmányaival egy időben kezdett színházi munkákat is vállalni, sminkesként, majd jelmeztervezőként tevékenykedett. Már a Hepp-nél is megfigyelhető volt nála a színház és a hétköznapi világ összemosására tett kísérlet.

Kedvencek
Mindig nagy hatással voltak rá a japán tervezők - Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo - Comme des Garcons alapítója. Nagyon szereti Hussein Chalajan látásmódját is, az újak közül Damir Doma nagy kedvence. Az építészet is közel áll hozzá – kedvenc építészpárosa a svájci Herzog and de Meuron. Diplomamunkáját is az ő munkásságukból inspirálódva készítette el.

Idézet tőle
„Az építészet megkülönböztetett szeretete (…) állandó hatással van tervezési metódusomra. Meggyőződésem, hogy az építészet és az öltözéktervezés bizonyos szinten rokonszakmának tekinthető: számomra a ruha hordható építészetként értelmezhető.”
hg.hu

Büszkeségtábla
Idén két fontos díjra is jelölték a kollekcióját: a Magyar Formatervezési Díjra illetve a Hg.hu Design Awardra.

A designon túl
A ruha- és jelmeztervezés mellett belsőépítészeti munkái is voltak már, illetve sminkesként is dolgozik immár tíz éve. Fotózásokhoz, színpadi, illetve filmes munkákban működött közre az elmúlt években. Kilenc éve a Kolibri Színháznál dolgozik sminkes-fodrászként.

Web
http://meikawa.com/

http://emesekasza.tumblr.com/

Partnereink