A Hónap Designere novemberben: Szegedi Kata

A hónap designere novemberben: Szegedi Kata 

 

Jó eséllyel találkozott illusztrációival valamelyik mesekönyvben a kedves látogató, még azelőtt Szegedi Kata idén februárban elkezdett WAMPolni. Bájos és összetéveszthetetlen képeit sok hazai és nemzetközi díjjal kitűntették, egyik legkedvesebb emléke mégis az, amikor egy dedikáláson elé állt egy kislány, aki mintha az ő megelevenedett rajza lett volna. Novemberben a hónap designerének járó extrastandon lehet találkozni vele. 

 

Bio

Évek óta mesekönyv-illusztrálással foglalkozik. A MOMÉ-n - amit akkor még Iparművészeti Főiskolának hívtak - alkalmazott grafika és könyvtervezés szakon végzett, amit később egyetemi szintű diplomával egészített ki. „Rendkívül fontosnak tartom, hogy itt végeztem, nemcsak azért, mert az egyetemen eltöltött évek szuperek voltak, sok bulival és a mai napig tartó barátságokkal. Hanem főleg azért, mert az egyetem egy olyan stabil ízléssel, stílusérzékkel vértezi fel az onnan kikerülő hallgatókat, ami kevés más oktatási intézményről mondható el. Nagyon jó szakemberek tanítanak az egyetemen, nekem külön szerencsém volt, hogy két igen jó grafikus, Pálfi György és Árendás József voltak a mestereim.” 

Tanulmányai után egy ideig a budapesti Kolibri Színháznak tervezett bábokat, valamint fiatal felnőtteket tanított Kaposváron grafikára. 1994-ben egy ösztöndíjnak köszönhetően Rómában töltött néhány hónapot a Római Magyar Akadémián. Könyvillusztrátorként az itthoniak mellett dolgozott külföldi kiadók felkérésére is, és nagyon sok eredetileg hazai kiadású könyve jelent meg más nyelven. Saját könyve, a Lenka - melyet nem csupán rajzolt, hanem írt is - a magyaron kívül eddig svédül, lengyelül és franciául jelent meg, most készül az orosz nyelvű kiadás.

Kedvencek

Két kortárs magyar grafikus a kedvence, akik szintén mesekönyv-illusztrátorok: Szalma Edit és Rofusz Kinga. Kedvenc WAMP-os tervezőjét személyesen nem ismeri, csak a munkáit. Ő Nyilas Kálmán, aki Zsiemankaje márkanév alatt alkot. „Közel áll hozzám az ideológiája, miszerint mások által talán kidobandónak ítélt tárgyakból új tárgyakat hoz létre.” Szegedi Kata is szeret ugyanis összegyűjteni mindent, amin megakad a szeme, és amik aztán később átlényegülve képei alkotóelemeivé válnak. 

 

Munkamódszere

„Első olvasáskor rögtön előjön egy spontán belső kép, amit a történet előhoz. Nagyjából ez dolgozik bennem végig, ami később persze a munka során kicsit alakul. Nagyon sokszor elolvasom a mesét, elsősorban hogy nehogy tárgyi hibát vétsek, meg azért is, mert egy-egy kis részlet inspiráló lehet.”

 

Legideálisabbnak azt tartja, amikor egy könyvet teljes egészében ő tervez, beleértve a tipográfiát, a könyv struktúrájának kitalálását és az illusztrációt is. „Másképp működöm, amikor kitalálom a könyvet, és máshogy, amikor az irodalmi kéziratot illusztrálom. A könyvtervezés szigorú és tudatos munka számomra. Először feldolgozom magamban a kéziratot, aztán csinálok egy kis story-boardot, ezt követően pedig megmakettezem a leendő könyvet. Miután ez megvan, ez után látok hozzá a dolog érdemi részéhez, azaz az illusztráláshoz.”

 

Idézet tőle

„A könyvillusztrálás szerintem határterület, mert bár a könyvtárgy tervezése designer-munka, maga a festés azonban tulajdonképpen képzőművészeti tevékenység, Amikor illusztrációt festek egy adott műhöz, akkor teljesen kikapcsol a tudatos énem, akkor semmi nem számít, csak az, amit az irodalmi mű sugároz magából, és amit én leképezek belőle.”

 

Idézet róla

„(…) szinte úgy érzem, eggyé válok a képekkel, amelyek egyszerre légiesen romantikusak, bűbájosan régimódiak és mégis megérintik a modern kor gyermekeinek lelkét. Szegedi Kata illusztrációi általában is ilyenek, tehát senki, aki ismeri a művészetét, ne csodálkozzon, hogy Alexandra Bizi meséjéhez (…) készült képeire is igaz, hogy a meleg színek harmóniája bekúszik lelkünk legbelső zugaiba, és ott is marad. Ez az a szépség, amit csak azok hozhatnak létre, és érthetnek meg, akik nem veszítették el gyermeki énüket, és olykor hagyják, hogy ez vegye át az irányítást.”

ekultura.hu http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2005-08-11+00%3A00%3A00/alex...

 

Büszkeségtábla

Öt könyve kapott díjat a Szép Magyar Könyv versenyen. Két – Amerikában megjelent - könyve az Egyesült Államokban nyert díjat hasonló versenyen. Egy Dél-Koreában kiadott könyvét az ott megjelent könyvek közül az év legszebb könyvének választották. 2005-ben az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) hazai szekciója az Év illusztrátora díjban részesítette.

 

2010-ben jelölték az Astrid Lindgren Memorial Award-ra, ami az illusztrátor szakma Oscárja.

 

Visszajelzés

Sok jó visszajelzést kap, legjobban azokat szereti, melyek gyerekektől jönnek. „Ezek igazán őszinte dolgok. Egyik legkedvesebb ilyen emlékem, amikor egy dedikáláson egyszer csak elém állt egy kislány, aki mintha az én megelevenedett rajzom lett volna. Az anyukája pontosan ugyanolyan ruhát varrt neki, ugyanúgy tűzte fel a haját, mint az egyik rajzomon. Nagyon kedves volt az egész jelenet, mert bár látszott, hogy iszonyúan készültek a találkozásra, a kislány mégis olyan zavarban volt, hogy meg sem mert mukkanni. Én azonban kedves emlékként őrzöm ezt a találkozást.”

 

Web

http://www.picturebook.hu/

http://szegedikatalin.blogspot.com/ 

Partnereink