A Hónap Designere októberben: Vékony Fanni

 

A Hónap Designere szeptemberben: Vékony Fanni

Vékony Fannit még a holland-magyar WAMP-on ismerhette meg a közönség, a kihagyás után most pedig egyenesen a hónap designerének kijáró extrastandon lehet viszontlátni. Csodás ékszereit – melyekből gyűjteményekbe is válogattak már - egy corian nevű szuperanyagból készíti, aminek nemcsak szépsége, élettartama is a drágakövekével vetekszik. 

Brand&bio
Főleg ékszereket tervez és készít, de az olyan megkereséseket is szereti, amik más jellegű formatervezői feladat elé állítják: az ékszerek mellett tervezett például díjakat, emlékérmeket, ajándéktárgyat is. „Ezekben a feladatokban azt szeretem, hogy nagyon kötöttek, teljesen az alkalmazott művészet területére tartoznak, az ékszerben meg pont azt, hogy át lehet vele kalandozni az autonóm művészet területére.”

Először aranyműves szakiskolába járt, és ékszerbecsüs és drágakő-meghatározó képzésen is részt vett. A MOMÉ-n előbb a vizuális és környezetkultúra tanár szakot végezte el, majd a
fémműves formatervező szakot is, ahol Péter Vladimir és Bánfalvi András voltak a mesterei.

Magyarországon egyedüliként sokat dolgozik egy különleges, corian nevű anyaggal, amivel design-konyhabútor formájában találkozott először egy kiállításon: „Az anyag szépsége volt az ok, amiért közelebb mentem a kiállított tárgyhoz, de amikor végigsimítottam a felületét, a tapintása varázsolt el igazán. Az első pillanatban tudtam, hogy ékszert fogok készíteni belőle. Azért voltam benne biztos, mert az ékszer alapanyagnál nagyon fontos a tapintás, mivel viselés közben a tárgy folyamatosan érintkezik a bőrrel.”. A corian tulajdonságai pedig nagyon megnyerőek: kopásálló, tűzálló, saválló, színtartó, így hosszú élettartamú tárgyakat lehet készíteni belőle.

De nem korlátozódik a corianra, folyamatosan figyeli a környezetét és ha talál egy érdekes anyagot, hazavisz belőle egy darabot - valamire jó lesz még alapon. „Ebből adódóan a műhelyemben majdnem akkora területet foglalnak el a begyűjtött anyagok, mint a szerszámok. Van olyan, amit évekkel később veszek elő és készítek belőle valamit, de olyan is akad, ami elkallódik. Ezt előre sosem lehet tudni.”

Kedvencek
„Őszintén szólva nem szeretem a "kedvenc" kérdéseket, nem vagyok az a típus, aki egy valamiért rajong. A magyar tervezők közül sokan a barátaim, ez mindig befolyásolja egy kicsit az embert, nehéz lenne választani közülük. Ha fogyasztóként kell döntenem, akkor persze megoldom ezt a problémát. Szeretem a hazai textiltervezők munkáit, vásároltam már a WAMP-on ruhát, táskát magamnak, és ékszertervező kollégától is van tárgyam.”
 
Büszkeségtábla
Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, gyűjteményekbe is beválogatták már munkáit. „Nagyon jó érzés tudni, hogy kerültek darabjaim gyűjteményekbe, de legalább akkora elismerés, amikor művész vásárol tőlem ékszert. Van például egy csodálatos festmény a tulajdonomban, amit egy nyakékért és gyűrűért kaptam.”
 
Idézet tőle
„A formatervezésben azt szeretem, hogy változatos és folyamatos tanulást kíván. Minden formatervezési feladat kutatást igényel egy-egy új témában, így olyan információk birtokába jutok, amik eddig elkerülték a figyelmemet, és sokszor olyan szakterületen dolgozó embereket ismerek meg, akikkel egyébként biztosan nem találkoznék. Az ékszertervezésben viszont a szabadságot szeretem, a kísérletezést, és azt, hogy az érzelmeimet is bevihetem a tervezési folyamatba.”

„Mi az egyetemen azt tanultuk, hogy az ékszernek ergonómiailag illeszkednie kell az emberi testhez. Pont az a nehéz az ékszertervezésben, hogy egyik oldalról ugyan művészet, de másik oldalról komoly munka. A mesterünk mindig azt mondta, olyan ez, mint gúzsba kötve táncolni. Meg kell felelni bizonyos szabályoknak.”
Cotcot

A designon túl
Nagyon szeret utazni, új dolgokat látni. Ha erre éppen nincs lehetősége, sétál: „Ha nem utazhatok, akkor sétálok itthon és igyekszem olyan szemmel nézni a környezetemet, mintha most látnám először. Erre még édesanyám tanított meg gyerekként, azt játszottuk, hogy turisták vagyunk Pesten, megnézzük a házak homlokzatát, bekukucskálunk ismeretlen kapualjakba, udvarokba.” A séta nála nemcsak testmozgás vagy környezettudatosság - gyakran a galériákba is gyalog viszi el a tárgyait -, hanem feltöltődés.

Az irodalom iránti régi szenvedélye is megmaradt, ha teheti, sokat olvas. „Nagyon izgalmas az, ahogy az írók a látott világot szavakká formálják át. Egész más szempontból közelítik meg a formákat, színeket.”
 
Web
www.vekonyfanni.hu

Partnereink