A Hónap Designere augusztusban: Gajcsi Blanka

A hónap designere augusztusban: Gajcsi Blanka ékszerkészítő

Noha a papír szerint szobrász, tavaly október óta trükkös ékszereivel van jelen a WAMP-on.
A tengeri sün tüskéje fülbevalóban, a vaddisznók kedvenc lakomája (makk) ezüstbe zárva értelmeződik újjá kezei alatt. Dolgozott Zoób Katinak a Zsolnay-ékszerkollekción, de készített síremléket is. A hónap designerének készült extra standra gőzerővel készül. 

Bio
A Pécsi Művészeti Szakközépiskola ötvös szaka után a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára ment tovább szobrász szakra, ahol 2009-ben diplomázott. Előtte még Erasmus-ösztöndíjjal a törökországi Küthajában töltött négy hónapot. Mivel az egyetem mellett nem volt ideje arra, hogy intenzíven foglalkozzon ékszerkészítéssel, a diploma megszerzése után fordult az ékszerek felé.

Brand
Készít ékszereket csak ezüstből, de sokkal jellemzőbb, hogy ezüstbe foglal általa izgalmasnak gondolt dolgokat, úgyis mint egzotikus magokat, terméseket, tengeri herkentyűket vagy akár fűszereket. Ezekből készülnek a fülbevalók, a gyűrűk és a medálok.

Emellett raku technikával agyagból készít kerámiagyöngyöket. Először Pécsen, a Pécsváradi kerámiagyárban találkozott úgynevezett "earthpearl" gyöngyökkel, aztán megismerkedett az alkotóval, és egy idő után már maga készített saját, egyedi formájú elemeket ékszereihez a gyárban. Legnagyobb vágya, hogy egyszer legyen egy jól felszerelt, saját műhelye.

Kedvencek
Nincsenek kifejezett kedvencei; egyes műveket, alkotásokat, tárgyakat szeret. WAMP-favoritja viszont van: Tipton Zakariás, vagyis Zack és az ő szemüvegei. „Egyediségben és kivitelezésben őt tartom az egyik legprofibbnak. Van is tőle szemüvegem.”

Visszajelzés
„A legjobb, ha viselés közben találkozom az ékszerekkel és látom, hogy szeretik. Az elég jó érzés. :)”

Büszkeségtábla
Szobrászként készített diplomamunkája részt vett a csehországi nemzetközi diploma kiállításon, megjárta a Kogart Friss című diploma kiállítását, majd Finnországban vendégszerepelt. Már volt ékszerkiállítása is a PortfólióPoints szervezésében Pécsen, a Kanta Bárban. Az egyik ékszer-szettje szerepelt az idei Múzeumok éjszakáján, miután részt vett az Iparművészeti Múzeum által kiírt ékszerpályázaton.

Idézet tőle
„Ha valami új csodát kapok vagy fedezek fel, rögtön neki kell állnom, hogy megtervezzem és elkészítsem belőle az ékszert.”

A designon túl
Mindenbe szívesen belevág, ami kreatív és kihívásként éli meg. Készített már óriáscsillárokat a Pécsi Hair Clubbnak, dolgozott a Zsolnay - Zoób Kati ékszerkollekción, restaurált Ausztriában Zsolnai-templombelsőt, készített síremléket a pécsi temetőbe. Most éppen a pécsi régi Nádor szálló új boltjában, a Nádor Art and Flowers-ben dolgozik és már egy jó ideje házfelújít.

Web
http://gajcsiblanka.blogspot.com/

Partnereink