A hónap designere márciusban: Kauker Szilvia

Március hónap designere - Kauker Szilvia

A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen. Kauker Szilvi egy kihalófélben lévő kézműves technológiát elevenített fel és gondolt újra. Egy kis manufaktúra élén gyárt csodálatos mintájú és színű cementlapokat és burkolólapokat, a hónap emberének kijáró extra-standra pedig cementlapmintás oldaltáskával készül!

Brand

Hagyományos burkolólapokat, cementlapokat készít 2006 óta magyarpolányi műhelyében a MOZA cementlap manufaktúra vezetőjeként - másfél évszázados múltra visszatekintő, lassan feledésbe merülő kézműves technológiát alkalmazva (és egy kicsit más szemlélettel, mint ami az elmúlt 100 évet jellemezte). Az efféle burkolatot több névvel is illették, például ’cementlap’, ’mozaiklap’, ’mettlachi’. Innen az elnevezés: a MOZA név a mozaiklap szóból ered.
Egyfajta cementlap-pimpelést végez: szeretné, ha ez a burkolat típus ismét népszerű, elérhető lenne Magyarországon. A hagyományok továbbörökítése mellett az anyagban rejlő új lehetőségeket is be szeretné mutatni. „A kézi technológia a hagyományokat követi, csakúgy, mint a mintáink egy jelentős része. Az újítás az újonnan tervezett motívumokban, a színhasználatban, az egyedi színkombinációkban jelenik meg, ezen kívül az új anyagtársítások, kísérletezések terén is szeretünk új dolgokat megmutatni.” A műhelyben kizárólag hazai alapanyagokból dolgoznak.

Bio

A Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Kertészeti Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanult, kerámiával és porcelánnal foglalkozott az Iparművészeti Egyetemen, szilikát szakon diplomázott. Az iskola utolsó éveiben kanyarodott a beton felé. A témaválasztásban nem az alapanyag, sokkal inkább a burkolólapokban és a gyártástechnológiában rejlő lehetőségek inspirálták. Tanárai közül Probstner Jánost emeli ki mestereként: „Tőle egy életre megtanultam, hogy mindig merjem a magam útját járni, s ez sok helyzetben jó irányba terelt.”
Mivel Magyarországon nem nagyon maradtak olyan szakemberek, akiktől ki lehetett volna tanulni a szakma fortélyait, nekivágott a nagyvilágnak: Marokkóba, spanyol és portugál területekre utazott, és a helyi mesterektől sajátította el a műhelytitkokat. „Persze a neheze még ezután következett, mert a földrajzi adottságok miatt az itthoni lehetőségek egészen mások, s az anyagok törvényei szerint majdnem mindent elölről kellett kezdenem.” Azóta űzi a seregnyi embert kívánó munkát: „Ötven kilókat emelgetek, betonos a kezem, sose jön le, de nemcsak tervező vagyok, hanem szakmunkás, betontechnológus, menedzser és kereskedő is egyben.” – mondta egyszer az Éva Magazinnak.

Kedvencek


Juhász Ádám lámpáiba szerelmes éppen, amúgy pedig főleg a holland designerek munkáit kedveli, „ahol egy tárgyon belül egyszerre jelenik meg a patinás hagyomány és a letisztult, modern formakultúra”.

Visszajelzés


„A manufaktúra életében talán azok a legjobb visszajelzések, mikor a vevő hatalmas örömmámorban felhív s nagyon elégedett a végeredménnyel. Erre már sok példa volt, s ez sok erőt ad. De nagyon sok dicsérő emailt kapok nap mint nap, és ezek is nagyon jól esnek.”

 

Büszkeségtábla

Kozma Lajos Ösztöndíj
Matt Dillon New York-i otthonának cementlapjai,
Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának falburkolata

 

Idézet

„A műhely illatát nagyon szeretem. Azt a jó kis olajos-cementes műhelyhangulatot. Ezen kívül az is nagyon jó érzés, mikor összeáll egy felület s megszületik egy tér. Mi mindig csak 20x20 cm-es kis szeletekben látunk a végeredményt, s még most, évek után is rácsodálkozom egy-egy elkészült munkára, mert olyan hihetetlen, hogy egy nagy padló a kezünk alatt, kicsi darabokból született meg, állt össze egy óriás egésszé.”

Tervek

Éppen új, funkcionális betontermékek készítésébe kezdett, Budapesten pedig alakulóban van a manufaktúra bemutatóterme, de erről egyelőre még korai beszélni.

WAMP-meglepetés


A hónap emberének kijáró extra-standra kis meglepetéssel készül. Szilvi cementlapmintás táskákkal rukkol elő a Nagy Nap alkalmából!

 

Web
www.moza.hu

Partnereink