A hónap designere októberben: Artista


A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen a tervezőről. Az Artista a rendszerváltás után három évvel a magyar divattervezés friss szelén érkezett, mára pedig az országhatárokon túl is keresett divatstúdióvá vált. A tervezői csoport a legelső WAMP óta jelen van, és az elmúlt négy évben szinte kihagyás nélkül emelte a vásárok fényét. Ha eddig nem történt volna meg, októberben mindenképpen érdemes felkeresni - a hónap designerének kijáró - extrastandjukat, az Artista-hölgyek ugyanis ott mutatják be idén először őszi-téli kollekciójukat.


Brand and Bio
A márkát 1993-ban alapította hat fiatal tervező, Imre Katalin, Iván Júlia, Köves Ábel, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf Katalin; jelenleg hárman, Imre Katalin, Stampf Katalin és Rácz Nóra alkotják a stúdiót. Első, legendaszámba menő divatbemutatójukat 1994-ben tartották a budapesti Gellértfürdő halljában 800 néző előtt, azóta a magyar divatszakma egyik kiemelkedő bástyái lettek.
Az évek során sok-sok külföldi tapasztalatra tettek szert: az alapítók a MOME-n – akkor még Iparművészeti Főiskola -, a Brighton-i egyetemen, a Marangoni-n Milánóban és a Lembergben Ukrajnában tanultak divattervezést. „Sokan voltunk és mindenki járt valahol ösztöndíjjal vagy máshogy. Ez nagyon jó volt, mert nyitottak lettünk más kultúrákra, nyelveket tanultunk stb.” A nyitottság meg is hozta a gyümölcsét: mára Bécsben, Görögországban, Tokióban, Hollandiában, Szlovéniában is kaphatók ruháik. Showroomjaik Budapesten a Puskin utcában és Bécsben a MuseumsQuartierben találhatók. 
Egyedi, szezonális kollekciókat terveznek és gyártanak, de megrendelésre báli és alkalmi ruhát is terveznek. Néhány éve felbukkantak az összetéveszthetetlen Artista táskák is, amelyeket egy Andy Leikauf osztrák festő, valamint ukrán és grúz képzőművészek képei díszítenek.


Kedvencek
A világból: Dries van Noten,  Ann Demeulemeester, Alexander McQueen és jó sok japán tervező
A WAMP-ról: Pucc


Idézet tőlük
“Magyarországon designernek lenni csupa kihívás.”


Idézet róluk
„Az Artista filozófia a klasszikus, hagyományos szabásvonalak tisztelete, azok átültetése a mai városi öltözködésbe úgy, hogy extrém vonalakkal társítva új értelmezésben tükrözzék viselőjének személyiségét, de ne próbálják azt megváltoztatni. Az Artista ruha nőies, hordható és időtálló, nem trendkövető, de konceptuális. Az Artista tervezőit a természet közeli filozófiák foglalkoztatják.” divat.hu

„Az Artista sikere valószínűleg annak köszönhető, hogy egy név alatt egyesül négy különböző tervező.” cotcot.hu


Inspiráció
Az inspirációt ezer helyről nyerik: zenéből, kortárs táncból, külföldi útból, vidéki faluból vagy simán az utcáról.


A WAMP-ról
Már a legelsőn részt vettek és azóta szinte egyet sem hagytak ki: „Már szinte a vérünkben van, sőt már a gyerekeink is itt vásárolnak.”


Visszajelzés
„Egy kertészeti egyetemes osztálytársam mondta, mikor a barátnőjének vett tőlünk ruhákat és kérdezte, hogy miért tanulok ökológiát, mikor ilyen szakmám van? Mondtam, hogy ezzel talán több jót tudok tenni a világnak, amire azt mondta, hogy de a barátnője hónapokig tök boldog volt az új ruháitól, ez elég a világnak!” – Stampf Katalin.


Díjak
„Ha szeretik a munkáinkat, vannak díjak is, de az nem fontos”.


A designon túl
„Védjük a környezetünket, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, sokat kertészkedünk, gyerekeket nevelünk (vagy ők minket, például arra, hogy menjünk haza időben).”


Web
www.artistafashion.com

 

Partnereink