A hónap designere szeptemberben: Gaál Gyöngyvér - ötvös iparművész



A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen a tervezőről. Fűgyűrű, csigagyűrű, diakeret-nyaklánc, szíves nyakék – Gaál Gyöngyvér ötvös iparművész minden művében van egy bájos kis csavar. Szeptember kiemelt designere már a legelső WAMP-on jelen volt, azóta vissza-visszajár. Nemrég az Iparművészeti Múzeum vásárolt tőle állandó kortárs gyűjteményébe, szereti, ha jó helyre kerülnek ékszerei, és figyelem, nemcsak munkái, márkajelzése is remek!

 

Brand
Tárgyaira - amelyeket leginkább ezüstből, csiszolt drágakövekből készít - a kettősség jellemző: gyakran nagyon egyszerű, szögletes formákat, durva, csiszolatlan felületeket, sarkokat, éleket ellenpontoz a kövek lágy vonalával, formájával, színévek. Az ékszeren belül gyakran nagyít egy-egy motívumot a megszokottnál jóval nagyobbra – ilyen a rózsa, a szív vagy a csiszolt drágakő. „Kedvenc ékszerem a gyűrű, gyűrűt tervezek legszívesebben: szeretem úgy kialakítani, hogy talpán megállítható legyen.”

 

Ars poetica
„Ritkán tervezek kollekciókat – gyűrű, fülbevaló, nyakék együtt - mert úgy érzem, sokszor elég ha valaki egy hangsúlyos ékszert vesz fel magára, legyen az gyűrű vagy nyakék.”

 

Kedvencek
Nincsenek kedvenc designerei, inkább egyes ékszerekért rajong. „Azok izgalmasak számomra, amelyek valamilyen határt feszegetnek, például a méretükkel vagy anyaghasználatukkal, mégis hordhatóak maradnak, még ha alkalmi viseletként is.”

 

Idézet tőle
„Szeretem, ha egy tárgynak van humora vagy történetet mesél el. Ilyen tárgyakat leginkább tematikus kiállításokra készítek.”

 

Idézet róla
„Gaál Gyöngyvér piros szivecskés nyaklánca nagy sikert aratott, fűvel borított gyűrűje mellett. Az anyagok keveredése és a régi kor formái, az úgynevezett retro fellelhető Gyöngyvér munkáiban. Az erős kontrasztok, a zöld fűben megjelenő piros virág, vagy a fekete láncon virító piros szív a mai kor nőjének készült, amiket általában Gyöngyvér magán képzel el először, majd így alkotja meg különleges darabjait.”
Antropos.hu


„A legtöbb ékszer egyébként nemcsak egyedi és ötletes, hanem hordható is, az alkotók persze nem mindennapi viselésre szánják őket. […] Személyes kedvencem Gaál Gyöngyvér kevésbé karácsonyi tematikájú nyaklánca volt, amelynek különlegessége a hatalmas szív alakú korallmedál, amely nem középen a dekoltázsnál függ, hanem baloldalon a szív felett.”
Tejbenvajban.blog.hu

 

Visszajelzés
„Érdekes látni, hallani a reakciókat, amikor kezükbe veszik a ’túl nagy, vagy túl szögletes, jajj, de vicces...’ ékszereket. Az külön jó érzés, amikor látom, hogy igazán jó helyre kerül egy ékszerem: ez a ’szinte mintha rá öntötték volna’ érzés.”

Az egyik vásáron egy szürkén, átlagosan öltözött középkorú hölgy jött oda hozzá és végül a füves gyűrűjét választotta. „Nagyon meglepett, mert úgy gondoltam, ez a tárgy eleve extravaganciát feltételez, ugyanakkor örültem is a bevállalásának. Hát még mikor rövid beszélgetés után megtudtam, hogy pedagógus! Akkor aztán elképzeltem, mi történik majd esetleg fizika órán, vagy történelmen, mikor belép az osztályba kezén egy kiskerttel."

 

Büszkeségtábla
Nemrég az Iparművészeti Múzeum vásárolt tőle állandó kortárs gyűjteményébe, szereti, ha jó helyre kerülnek ékszerei, és figyelem, nemcsak munkái, márkajelzése is remek!

 

Web
http://www.gaalgyongyver.hu/

 

 

 

Partnereink