A hónap designere novemberben - Esztány István

A WAMP 2009-től rendszeresen bemutat egy-egy olyan designert, aki jelenlétével és munkáival emeli a művészeti piac fényét. Hogy ne csak a termékek beszéljenek a tervezőről.
Az októberi WAMP-on debütált Esztány István táskakészítő iparművész, aki azonmód el is nyerte a Finlandia különdíját.

 

Brand
Első alkotásai a „Bővülő táskák” diplomamunka kollekciójára készültek a MOMÉ-n. Nagyon látványos és mégis egyszerű - ezek voltak a diplomabizottság értékelései. Alapul a népi rakottas szoknyákat vette, így – saját elmondása szerint - azok erős és jellemes színei élnek a táskákban. „A táskáim születése meg a néptáncos életemből tört fel. Nézni vagy táncoltatni a népviseletben lévő lányt, azt forgatni és erre a hullámzásra figyelemmel lenni, elképesztő érzés.”

 

Bio
Erdélyben született és ott járt gimnáziumba. A középiskola évei alatt részt vett az Országos Olimpiász nevű versenyeken, ahol mindig az elsők között végzett. Ezért az összes romániai képzőművészeti egyetemre felvételi nélkül bejuthatott volna, végül mégis a budapesti Iparművészeti Egyetemet választotta. Idén diplomázott a MOMÉ-n textil szakon, táskák iránti érdeklődését családi hagyományokra vezeti vissza: „Nagyapám, akit még képeken is alig láttam, bőrműves volt. Édesapám szülei nagyon korán meghaltak, így kevés kapcsolatom volt családom azon ágával. Édesapám egy alkalommal elvitt az ő családi házukhoz, hogy az omladozófélben lévő műhelyt szemügyre vegyem. Akkor találtunk rá az általa használt varrógépre, ami most kiemelkedő erőt és szerepet képez bennem és varrógépeim között.”

 

Kedvencek
Nanushka: „Tetszik, ahogyan a letisztult, egyszerű formákkal dolgozik”
Illésy Lenke: „Kismamaruháinak szerkezete hasonló, mint az általam tervezett táskák”.
Nagyon kedveli Zaha Haddid nevű iraki származású építészt is.

 

Idézet
„Ha a nőt felkérjük egy ropogósat táncolni, mondjuk pörögni vagy pörgetni, akkor szoknyája rakottsága kitágul és nyitottá válik. Ez az alapvető egységet szerettem volna megörökíteni a táskáimban is. Legyenek olyan alkotásaim, amelyekben élővé lesz valami múlt és valami, amit tapasztaltam.” 


A WAMPról
„Egy olyan face to face visszajelző hely, ahol mint művész sokat tanulhatok, és mint ember sokat tapasztalhatok. Rengeteg jó visszajelzést kaptam.”

 

Büszkeségtábla
Riportok jelentek meg róla a Kossuth Rádióban, a Magyar Nemzetben, az erdélyi Csíki Hírlapban. Az októberi WAMP-on a Finlandia különdíjában részesült.

 

Jövőkép
Továbbra is maradna a bőr mellet de a vásznat, a filcet is szeretné bevonni munkáiba. Szeretne egy kiállítást otthonában, mert munkáit Erdélyben eddig még csak a szűk családja látta.

 

Web
esztille.blogspot.com
http://www.esztanygaleria.eu       

 

         

        

Partnereink