Cuki illusztrációk, ahol fontos szempont a fenntarthatóság!

Te is papírmániás vagy? Vagy csak szereted a cuki grafikákat? Ha jártál már WAMP Design vásáron találkozhattál már Ágival, a Rodian Design Studio & Shop márka megálmodójával és gyönyörű standjával, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ismerd meg most az ő történetét!

A Rodian Design | Studio & Shop egy tervezőgrafikai és illusztrációs márka, amely tervezőgrafikai területen logó és arculat tervezéssel, könyv tervezéssel és kiadványszerkesztéssel, valamint illusztrációs megrendelésekkel foglalkozik. Ahogy a “Studio & Shop” elnevezés is mutatja, itt egymást kiegészítve és egymással összhangban jelennek meg a grafikai szolgáltatások (Studio) és az illusztrált termékek (Shop), így mindenki megtalálhatja, amire épp szüksége van grafikai vagy illusztrációs téren, vállalkozásként és magánszemélyként egyaránt.

Fotó: Borbély Bori

 

“Kézzel írni igenis menő!”

“Mivel a Rodian Design egy “énmárka”, így ez alaposan meglátszik a termékpalettán is, hiszen igazi könyv és papír-írószer mániás vagyok, és imádok mindent, ami nyomtatással és nyomtatott anyagokkal, illetve papír alapú és/vagy analóg technikákkal kapcsolatos - pl. kézzel írni igenis menő, és a rajzolás papíron a legélvezetesebb. Ennek köszönhetően képeslapok, füzetek, nyomatok, naptárak és faliképek egész tárháza kerül ki a kezeim közül, amelyeket jól kiegészítenek a vászontáskák, könyvjelzők, bögrék és egyéb termékek, illetve a készülőben lévő, saját kiadású egyedi tervezőm.” - mesélte Ági, a márka tulajdonosa. 

Nézd meg a rövid videónkat Ágival:

https://www.youtube.com/watch?v=KlbS0Lc6PqE

A Rodian Design alapvető értékei közé tartozik a fenntarthatóság, így Ági ehhez mérten tervezi és készíti a termékeit, kisvállalkozóként pedig a gyártási, raktározási, készletezési és csomagolási kérdésekben is környezetbarát módon működik. A papíráruk szinte 100%-a újrahasznosított papírból készülnek, az egyéb termékek (pólók, táskák, bögrék stb.) pedig újrahasznosított/újrahasznosítható, organikus anyagokból, környezetbarát technológiákkal, és minőségi, tartós kivitelben készülnek, így biztosítva, hogy sokáig használhassuk őket és gyönyörködhessünk bennük. 

“A csomagolás is fontos számomra, így amellett, hogy pl. webshopos rendeléseknél igyekszem a márkához méltó, dizájnos csomagolással meglepni a vásárlókat, minden esetben szinte 100% természetes és újrahasznosítható anyagokkal dolgozom, mint pl. a kukorica keményítőből készült “nejlon” vagy a fagyapot és a papír alapú csomagolóeszközök. Mikrovállalkozás lévén pedig nem tartok fenn hatalmas árukészleteket, sőt, van olyan termékem, ami kizárólag akkor kerül gyártásra, amikor azt megrendelik, nem csak az egyedi megrendelések esetében.” - mondta Ági.

Ági az alapanyagokat is többnyire hazai gyártóktól és/vagy forgalmazóktól szerzi be, így támogatva nem csak a fenntartható gyártást (kisebb ökológiai lábnyom) hanem a kreatív és design szakmában és művészeti területeken dolgozókat, illetve magát a művész és kreatív szakmát is.

Fotó: Borbély Bori

 

“Fontos jellemzője a márkának a fenntarthatóság és a minőség.”

Ha három szóval kellene jellemezni a márkádat, mik lennének azok?

“‘Cosy-Comfy-Cute’, vagyis otthonos, kényelmes és cuki. Talán elsőre különösen hangozhat egyik vagy másik egy főként papírárukat készítő márkánál, ám ha az illusztrációkra fókuszálunk, érzünk bennük valamiféle otthonosságot (gyerekkort idéző, ismerős képek és érzések), kényelmet (szó szerinti – pl. a pólók, pizsamák, táksák stb. estében – és amolyan értelmi-érzelmi komfort, mint amikor egy régi baráttal ülünk a kedvenc kanapénkon és beszélgetünk) és cuki, mert egyszerűen tényleg cukik. Ezen felül pedig fontos jellemzője a márkának a fenntarthatóság és a minőség, de ez nálam afféle alapelv, semmint egyszerű jellemző.”

Ági 2023 szeptemberétől kezdett el a WAMP Design vásárra járni márkájával. A WAMP Design vásár Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival. A WAMP 2024-ben tölti 18. születésnapját. 

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. 

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. 

https://wamp.hu/hu

“Úgy vélem jelenleg, a jelenlegi magyar piacon, designer és kézműves területen a WAMP a legnagyobb, és egyben talán a legrégebbi résztvevője is az említett területnek, ebből fakadóan pedig egy olyan alkotói és vásárlói közösséget is takar ez a név, amely közösség már jó ideje képviseli azokat az értékeket, amelyeket én is fontosnak tartok: művészet, minőség, kultúra, fenntarthatóság, egyediség, kreativitás és szabadság. Ott, ahol az emberek nem csak nyitottak ezekre az értékekre, hanem alapvetően sajátjuknak tekintik ezeket az értékeket, ott tud igazán kiteljesedni egy művész, ott van igazán helye annak, amit csinál.” 

Fotó: Borbély Bori

Megkérdeztük Ágitól azt is, hogy mi inspirálja!

“Gyakorlatilag minden és bármi, hiszen annyi csodás dolog vesz körül minket, az illusztrálás pedig - mint sok más művészeti forma - a megfigyelésen alapul. Sok inspirációt merítek az állatokból és a természetből (a saját macskámat ne is említsük, Ő a fő forrása egy-egy ötlet szikrának), a zene és a művészetek is állandó és kimeríthetetlen forrásai az ihletnek, és egy jó könyv vagy egy jó történet is felbecsülhetetlen alapanyag tud lenni; aztán ott vannak az olyan élvezetek, mint pl. a jó kaja, és hát a hétköznapi pillanatok, mint a vasárnap reggeli kuckózások az ágyban, vagy olyan tapasztalások és megvilágosodások, mint, hogy a kávé a legfőbb szponzorom, és, hogy viszonyom van a sajttal. ☺ És persze az emberek: egy-egy arc, személyiség, egyéniség, vicces szitu vagy jó beszélgetés. Csupa-csupa hétköznapi dolog, amelyek nélkül viszont nem lenne valami vidám az élet, és ilyesformán nem is lenne érdemes ezek nélkül élni.”

Ági további tervei között szerepel, hogy kiadja az első saját tervezésű, egyedi tervezőjét, vagy hogy mesekönyvet illusztrálhasson, akár megbízásos alapon, akár saját kiadásban. Sok sikert kívánunk neki ehhez, addig pedig kövessétek őt a social média csatornáin!

https://www.facebook.com/rodiandesign

https://www.instagram.com/rodiandesign/

https://rodiandesign.com/

 

Partnereink